Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 SAMOSTAN KRK


Samostan Benediktinki Uznesenja Blažene Djevice Marije

Na brežuljku grada Krka, koji je nekada bio ispunjen samostanima danas uz samostan franjevaca glagoljaša nalazi se i samostan koludrica benediktinki uznesenja Blažene Djevice Marije.

Samostan je podignut i uređen oko crkve Sv. Marije Anđeoske. Povijest samostana seže od davne 1223. godine. Godine 1780. zdanje je barokizirano, a tada je postavljen i oltar čuvenog majstora Sebastijana Petruccija. Novi oltar posvećen je Blaženoj Djevici Mariji na nebo uznesenoj, pa je i crkva po tom novom oltaru dobila novo ime. Zvonik je dograđen oko godine1800.
Koludrice su punih sto godina, od 1802 do 1903 godine bile učiteljice ženske pučke škole u svom samostanu. Poslije Prvog svjetskog rata držale su konvikt za gimnazijalke gradske gimnazije. Dolaskom komunističkog režima sestre su bile prisiljene tražiti nove oblike djelatnosti i izvore sredstava za život.

Kroz povijest sve do današnjih dana, koludrice su raznim djelatnostima promicale vrijednost ljudskog rada, bilo da se radi o tkanju, vezenju, izradi crkvenog ruha, pečenju hostija ili kao što je danas za ovaj samostan prepoznatljiva djelatnost – obrađivanje samostanskog vrta i prodaja vrtnih proizvoda.
Krčke koludrice, i danas kao i stoljećima prije, žive život molitve i rada ponizno pred licem Svevišnjega. Žive jednostavno i radosno, u nadi koja ne postiđuje.

Samostan Benediktinki
Uznesenja Blažene
Djevice Marije

Jurja Križanića 16
51500 KRK
Tel/fax: 051 221-935