Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 SAMOSTAN CRES


Samostan Benediktinki Sv. Petra ap.

Kompleks samostana benediktinki Sv. Petra apostola nalazi se nekoliko stotina metara južno od grada Cresa na morskoj obali.
Najstarije podatke o ovom samostanu nalazimo u arhivu grada Cresa iz 1200. godine iz kojeg je očito postojanje ženskog benediktinskog samostana u Cresu. Kroz svoju osam stoljetnu povijest samostan je četiri puta bio uništen od požara i svaki put je iznova zaživio.

U samostanskoj crkvi svetog Petra apostola vidljivi su tragovi raznih vremenskih razdoblja i stilova. Razigranost romaničkih kamenih lukova, baroknih oltara u bočnoj lađi te modernih vitraja stvara ozračje u kojem se kao stvarnost živi otajstvo Gospodinove prisutnosti.
U prezbiteriju nad glavnim oltarom nalazi se vrijedna oltarna pala Uznesenja Marijina sa svetim Petrom i drugim svecima. Pažnju privlači i obnovljeni tabernakul kao i prekrasno drveno raspelo. Na pjevalištu, koru crkve nalaze se orgulje sa 15 registara graditelja Francesco Dacci, iz 1777. godine. U prostorijama samostana čuvaju se vrijedne slike i ikone, a u biblioteci samostana dva goticom pisana kodeksa iz XV stoljeća, dijelovi obrednika za polaganje zavjeta i psaltir.

Slijedeći monašku benediktinsku tradiciju creske koludrice bavile su se u prošlosti odgojem ženske mladeži, sve do 1945. godine kada im komunističke vlasti zabranjuju prosvjetnu djelatnost. Od tada pa do danas koludrice se svojim radom, osobito ručnim, trude slaviti Boga i priskrbiti si za život. U vrtu se nalazi i meteorološka stanica odakle koludrice već tridesetak godina marljivo izvješćuju o vremenskim prilikama.
Creske su koludrice od 1989. godine otvorile vrata svoga samostana gostima koji u zajedništvu molitve i rada sa sestrama nalaze sabranost i odmor. Na ovaj način zajednica živi svoj monaški apostolat svjedočeći kršćansku otvorenost za potrebe suvremenog čovjeka. Vjerne riječima svetog Benedikta primaju i dvore goste u duhu Evanđelja. Danas u creskom samostanu, sljedeći Pravilo svetog Benedikta koludrice svakodnevno obnavljaju svoju vjernost Gospodinu kroz radost i žrtvu molitve i rada.Samostan Benediktinki
Sv. Petra ap

Obala Sv. Benedikta 17
51557 CRES
Tel/fax: 051 571-010