Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Priprava na proslavu 950. obljetnicu Benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru
28.7.2014.  

Godina 2014. jest godina u kojoj slavimo 950. obljetnicu utemeljenja našeg Benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru. Velika je to obljetnica i stoga smo je, na zdušni poticaj svog duhovnika, pok. o. fra Špira Marasovića, odlučile proslaviti. Dobar dio priprave je prošao pa čitatelje želimo ukratko upoznati sa dosadašnjim tijekom priprave. Priprava za proslavu počela je utirati put u travnju prošle godine, ali je službeno priprava počela tek nakon tri mjeseca – 11. srpnja na svetkovinu sv. O. Benedikta. Najprije se planirao pripremiti simpozij o samostanu za tu prigodu. No, zbog stanovitih okolnosti zaključile smo da je bolje rješenje priprema i izdavanje Zbornika. Stoga smo uputile poziv znanstvenicima sa zamolbom da se svojim radom uključe u pripremu Zbornika koji bi što iscrpnije predstavio samostan sa njegove duhovne, povjesne i kulturne strane. Priprema proslave tako duge obljetnice vrlo je zahtjevna i iziskuje dosta napora u organizacijskom tijeku, samom radu kao i financijskim ulaganjima. No, Gospodin nam je providio dobre savjetnike i pomagače. Zahvalne smo svima. No, ne možemo a da u zahvalnosti ne spomenemo one koji, bilo savjetom ili kojom drugom uslugom na tom planu, zajedno sa nama iznose glavninu rada na pripremi proslave. Dr. Vanja Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu, uz mnoštvo svojih obveza, uvijek je spremna pružiti nam svestranu pomoć i savjet, a veliku podršku dobivamo i od Dr. Radoslava Bužančića, pročelnika istog Konzervatorskog odjela, a također od Dr. Miroslava Katića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Trogiru. Nezamjenjivi su nam savjetnici i organizatori franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja o. fra Bože Vuleta, o. fra Ante Vučković a također i o. fra Domagoj Runje, koji zajedno sa benediktinskim priorom na Ćokovcu o. Jeronimom Marinom i o. Jozom Milanovićem svojim predavanjima predvode Biblijsko-benediktinske radionice. Te Biblijsko-benediktinske radionice kao jedan od vidova duhovne priprave održavaju se jednom mjesečno od listopada 2013. do prosinca 2014. (stanka je u srpnju i kolovozu). Predavanjima prethodi molitva Trećeg časa. O. Domagoj održava niz predavanja o ženama iz Starog i Novog Zavjeta, a o. Jeronim ili o. Jozo izlažu o monaškom životu. Radi praktičnosti u radionicama sudjeluje ograničen broj sudionika. Zajedno sa predavačima i koludricama bude oko trideset osoba. Nakon svakog predavanja bude kratka stanka, u kojoj se prokomentiraju predavanja. To se zaključi molivom Šestog časa, a potom se u crkvi sakupimo na euharistijsko slavlje. Nakon obilate duhovne okrepe sudionici završavaju druženje i uz okrepu tijela. Još jedna novost započela je u ovoj godini. Nakon višegodišnje želje i iščekivanja smatrale smo da je sazrelo vrijeme za početak priprave na oblaciju četiriju kandidatica. Početak je bio 21. ožujka ove godine, a u pripravu se velikodušno uključio o. Jozo Milanović.
Povodom 950. obljetnice našega samostana u Trogiru je od 5. do 7. lipnja 2014. održan Međunarodni znanstveni simpozij „Biskup i redovnička zajednica“, kojega su organizirali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Commission Internationale d Histoire et Etudes du Christianisme (CHIEC) u Rimu. (može se vidjeti na Google-u: Međunarodni znanstveni simpozij u Trogiru „Biskup i redovnička zajednica“). Na spomenutom simpoziju sudjelovala je i naša s. M. Alojzija Dorvak sa radom „Ženska osnovna škola u samostanu sv. Nikole u Trogiru od 1826. do Prvoga svjetskoga rata“, kojega je ona pripremila za naš Zbornik.
Ovo je tek mali dio rada koji je ovdje opisan da se bar donekle ima uvida u tijek priprema proslave. Nakon ljetnih gužvi i „šušura“ vrijeme će još brže odmicati, pa će trebati još užurbanije raditi do samog dana proslave, koji će, ako Bog da, biti 6. prosinca tekuće godine. Stoga se preporučamo u vaše molitve da ovo bude na izgradnju ne samo nama, nego i svima koji nam se bilo molitvom, bilo kakvim drugim oblikom suradnje pridruže, a ponajprije
DA SE U SVEMU SLAVI BOG!
Benediktinke - Trogir
 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu