Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Rab - Dani otvorenih vrata 4
11.12.2017.  

Što nam govori kamen?
Da kamen doista govori kada o njemu povedu brigu, povijesničari, arheolozi i konzervatori, vukući poveznice od Raba do Akvileje, Akvileje do Venecije itd., zorno nam je predočio predsjednik hrvatskog vijeća za kulturna dobra, prof. Miljenko Domijan, jedan od najzaslužnijih za kontinuiranu obnovu i očuvanje rapske kulturne baštine.
Govoreći o morfološkim značajkama kompleksa samostana sv. Andrije Apostola u Rabu, koji svojim djelovanjem od 11. stoljeća otokom reflektira eho svega onoga značajnog što se unutar benediktinstva događalo u Europi, prof. Domijan nam je ponudio obilje zanimljivih podataka o nalazima koji su pomogli u što preciznijem vremenskom smještanju samostana duboko u njegovu gotovo tisućljetnu povijest.
"Ovako grupiran kompleks, zauzima u morfologiji poluotoka Raba, odnosno u njegovim oblikovnim karakteristikama, gotovo idealan smještaj. Naime, koristeći prirodni zglob uz more, samostan se postavlja i kao dio fortifikacije grada Raba. Štoviše, znamo da je mletačka uprava benediktincima davala novce ne bi li popravili sustave gradskih utvrda.
Sama samostanska crkva, unutar tipično organiziranog kompleksa sa klaustrom u sredini koji je do današnjih dana došao prilično reduciran, također je paradigmatski primjer trobrodne bazilike s tri apside iz perioda 11. st. Riječ je izvorno o samostanu rapskih plemkinja, za razliku od sv. Justine gdje su bile pučanke, pa je tijekom vremena na sebe nakupio toliko zlatnih darova da je postao gotovo riznica, odnosno baština unutar baštine samostana sv. Andrije", kazao je između ostalog prof. Domijan.
U danima koji su slijedili, petak i subotu 27. i 28. listopada, u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima, smjenjivale su se grupe predbilježenih posjetitelja, koji su doista u velikom broju poželjeli zaviriti kroz "otvorena vrata" benediktinskoga samostana sv. Andrije Apostola u gradu Rabu. Bilo je u tim grupama, primjerice, i gostiju iz Italije koji su, pročitavši opširni osvrt o rapskim benediktinkama i najavu ovog događanja u tršćanskom dnevnom listu "Il Piccolo", ciljano došli na Rab ne bi li iskoristili ovu jedinstvenu prigodu za obilazak samostana. No ono što je najvažnije, tko god je došao nije požalio, jer svi su oduševljeno komentirali izvrsno i nadahnuto vođenje opatice samostana časne majke Marije Marine Škunca, koja je u samo dva dana samostanom provela čak 12 grupa posjetitelja, na čemu joj od srca zahvaljujemo.


Napisao i snimio: Hrvoje HodakSlike/P4410269.jpg
Povećaj  
Slike/P4410286.jpg
Povećaj  
Slike/P4410340.jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu