Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Tisućljeće rapskog benediktinstva
23.2.2016.  

Na otoku Rabu benediktinski je red prisutan najmanje tisuću godina. Benediktinska opatija svetoga Petra (osnovana 1059. godine) u Supetarskoj Dragi i svetoga Stjepana u Barbatu, te najveći samostan svetoga Ivana Evanđelista kao i samostan svetoga Andrije u gradu Rabu nastali su (ako ne i ranije) još u 11. i 12. stoljeću.

Benediktinske opatije u Supetarskoj Dragi i Barbatu u 15. stoljeću pretvaraju se u komendu i prestaju postojati. Benediktinska se samostanska zajednica Svetoga Ivana ujedinjuje sa zajednicom Svetoga Andrije pa je samostanski kompleks svetoga Ivana Evanđelista u 13. stoljeću prepušten franjevačkom redu konventualaca. Stoga je samostan svetoga Andrije u gradu Rabu danas jedini baštinik rapskoga benediktinstva i jedina benediktinska zajednica na otoku Rabu koja i danas postoji.
Tisućljetna je prisutnost i djelovanje benediktinskoga reda na otoku Rabu danas gotovo zanemarena činjenica, a u lokalnoj sredini i svakodnevnom životu često i nepravedno zapostavljena.

Stoga je cilj i svrha projekta Tisućljeće rapskoga benediktinstva žiteljima otoka Raba približiti benediktinsko nasljeđe koje je već tisuću godina dio kulturno-povijesnoga nasljeđa svakoga otočanina.
Želja nam je upoznati lokalnu zajednicu sa životom i radom samostana svetoga Andrije te kroz različite aktivnosti povezati djelovanje samostanske zajednice časnih sestara benediktinki i otočne zajednice, na način koji se ne kosi s vrijednostima i načelima monaškoga benediktinskoga života.

U sklopu trogodišnjeg projekta (2016.-2018.) organizirat ćemo:
- radionice koje će uz stručnu pomoć voditi sestre benediktinke samostana sv. Andrije. Radionice su namijenjene svim žiteljima otoka Raba koji se žele upoznati s našim znanjima iz područja kulinarskoga umijeća, uzgoja ljekovitih i zahtjevnijih biljaka, kućnih radinosti te likovnih umjetnosti,
- prezentaciju naših tradicionalnih rapskih slastica koje su se od davnina pripremale u našem samostanu,
- predavanja stručnjaka s područja povijesti, povijesti umjetnosti, povijesti književnosti te arheologije koji su poznavatelji baštine rapskoga benediktinstva te opatice samostana za ciljane grupe slušatelja,
- obljetnicu 340 godina rukopisa Gospina plača koji je nastao i čuva se u samostanu svetoga Andrije,
- dan otvorenih vrata tijekom kojega će posjetitelji uz organizirano vođenje stručnjaka moći upoznati pojedine dijelove samostanskoga kompleksa,
- arheološko istraživanje neinvazivnim geofizikalnim metodama odnosno primjenom georadara, a sa svrhom ubikacije biskupske palače na području samostanskoga vrta.

U posljednjoj godini projekta 2018. o tisućljeću rapskoga benediktinstva objavit će se znanstvena monografija čime ćemo ujedno obilježiti tisuću godina od pisana spomena rapskoga biskupa benediktinca Madija.

Rapske koludriceSlike/rab.jpg
Povećaj  
Slike/rab 3.jpg
Povećaj  
Slike/rab 2.jpg
Povećaj  
Slike/rab 4.jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu