Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Monaški jubilej u Samostanu sv. Petra ap. u Cresu.
15.2.2013.  

O blagdanu sv. Skolastike 9.veljače 2013. u benediktinskom samostanu sv. Petra ap. u Cresu koludrica s.M.Skolastika Pirih proslavila je zlatni jubilej: 50 godina svoga monaškoga posvećenja.

Sv. misu predvodio je brat s.M.Skolastike koparski biskup u miru msgr. Metod Pirih, a sv. misi su još nazočili creski župnik msgr. Mladen Mrakovčić uz 6 svećenika suslavitelja. Rodbina naše s.M.Skolastike iz Slovenije je došla u popriličnom broju i što je osobito lijepo - bilo je puno djece i mladih. Također su i Cresani koji s. Skolastiku dobro poznaju, jer su se mnogi s njom susretali i surađivali oko radova na obnavljanju samostana, došli molitvom i gromkim pjevanjem zahvaliti Gospodinu na ovom jubileju, a njoj čestitati.

Nije mala stvar proživjeti pola stoljeća u klauzuri, što znači ustrajati u stalno istom prostoru sa uglavnom stalno istim sestrama. Današnjem tako ubrzanom ritmu života kojemu često nedostaje strpljenja,vremena,postojanosti i ustrajnosti to se možda čini kao neka iluzija i pusta tlapnja. No, onome koji vjeruje sve je moguće ostvariti, pa i to. Monaški poziv, život i molitva odvija se u skrovitosti samostanskih zidina ili bolje rečeno u skrovitosti srca, koje moli i slavi Boga u ime cijele Crkve i svega stvorenja. Draga je Bogu takva molitva i On po njoj dijeli milosti kome hoće i kako On hoće.

Kolika je snaga molitve i vjere da će ju Gospodin primiti i uslišati, tako lijepo pokazuje primjer sv. Skolastike, koja je sa svojim nebeskim Zaručnikom bila u tako bliskom i prisnom odnosu da je On odmah poslušao i učinio ono što je zatražila. Spremnije i prije nego njezin pomalo neumoljivi brat sv. Benedikt.

Kako je sa takvim ljubaznim Zaručnikom predivno boraviti svaki dan i svaku noć pod istim krovom, čak i onda kada je ta noć sva tamna, olujna i zastrašujuća, zna naša s. Skolastika vrlo dobro, i vjerojatno je upravo to razlog zašto Ga nije nikada napustila i zašto sa čežnjom iščekuje onaj čas, u kojemu će Njegovo Lice napokon ugledati otkrito i u svom njegovom sjaju.
 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu