Naslovnica Monaštvo Skip Navigation Links
Sv. BenediktExpand Sv. Benedikt
Skip Navigation Links
SamostaniExpand Samostani
Naša izdanja Foto galerija Linkovi Kontakt
 
  Proslava 950. obljetnice benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru II.
18.12.2014.  

Na sami dan glavne proslave, 6. prosinca, na svetkovinu sv. Nikole, koja se odvijala pod pokroviteljstvom Splitsko-makarske nadbiskupije, Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trogira, svečano misno slavlje u 11,00 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Mons. Marin Barišić uz benediktinskog opata primasa dr. Notkera Wolfa i oveći broj svećenika. Slavlju je nazočio izaslanik ministrice kulture Andree Zlatar Violić pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić kao i predstavnici županijske i gradske vlasti.
Zanosnom propovjeđu O. Nadbiskup je istaknuo veliko značenje samostana kroz povijest Crkve i Trogira. „Ugrađene ste“ - obratio se koludricama - „u oltar Isusa Krista, u njegovu žrtvu ljubavi, i zato ovdje sve ove godine živite tu ljubav i čvrstinu i svjedočite o slavnoj povijesti koja je prožeta duhovnošću, kulturom, radom i molitvom. Vaši talenti se kroz vrijeme provedeno u samostanu umnažaju jer u njega ulazite s pozivom na koji odgovarate ljubavlju i cijelim svojim životom. Prije osnutka samostana Trogir je imao zidine koje su ga branile od opasnosti izvana, no, osnutkom samostana unutar gradskih zidina, Trogir je dobio novu obranu iznutra - duhovni bedem, koji je štitio svoje građane. Upitao se i ujedno odgovorio: „Je li samostan rođen iz duhovnosti grada ili je on u grad trebao donijeti vjeru? Obje ove opcije srasle su jedna s drugom, postale su jedno, tako da povijest samostana predstavlja i povijest Trogira. Vi ste i znak budućnosti koju daje Isus Krist, još od prve majke Eufemije preko tolikih generacija sestara. Gospodin vas je ovdje htio da u ovom svijetu budete znak blagoslova i ohrabrenja. Ovdje se zemaljska stvarnost svakodnevno otvara nebeskoj. Ovo mjesto je mjesto molitve, tišine i sabranosti koje smo svi potrebni u buci današnjeg vremena. Ovo nije muzej već žarište i svjetlo Grada, Domovine i Crkve.“ Izrazio je svoje uvjerenje riječima: „da će sv. Ivan Trogirski, sv. Nikola, čiji blagdan slavite i čije ime nosite, sv. Dujam, sv. Benedikt i Gospodin naći načina da vas učvrste, pomlade i učine još snažnijima i prisutnijima u gradu i Crkvi i da ćete biti slava Božja u našem vremenu i prostoru.“.
Nazočnima, a osobito koludricama, obratio se i opat primas dr. Notker Wolf izrazivši svoju radost što je dionik slavlja i nastavio: „950. godina neprekidnog postojanja samostana u Trogiru izvanredni je znak vjernosti. Vaš je samostan svjetlo vjere u vašoj domovini. Održale ste benediktinsku tradiciju usprkos mnogim političkim previranjima. Imali ste teška razdoblja, ali i razdoblja radosti. Nikad vas nije napustila nada i stoga sam došao da vam u ime cijelog benediktinskog reda čestitam na tome i izrazim vam najdublje poštovanje. Vaš je samostan čast našem benediktinskom redu. Molimo i nadamo se da ćete Božjom milošću nastaviti vaš monaški put u sretnu i naklonjenu budućnost.“.Slike/t0201.jpg
Povećaj  
Slike/t0202.jpg
Povećaj  
Slike/t0203.jpg
Povećaj  
Slike/t0204.jpg
Povećaj  

 
  Povratak na popis novosti

Povratak na naslovnicu